ozadje

Sistem za merjenje moznikov DMS5

Sistem_za_kontrolo_moznikov_DMS5

Predstavitev

Z razvijanjem sistema za merjenje in kontrolo moznikov smo začeli že pred več kot petindvajsetimi leti. Izkušnje, potrebe in pričakovanja naših strank ter natančne zahteve pohištvene industrije so nas pripeljale do razvoja enega najnaprednejših sistemov za merjenje in ločevanje lesenih moznikov na svetu. DMS5 je peta generacija sistemov za merjenje lesenih moznikov, ki združuje merjenje, pregledovanje in nadzor nad slikami moznikov.

Postopek sortiranja in meritev

Pri predhodnem sortiranju senzor izmeri dolžino moznika in izloči predolge ter prekratke moznike. Senzorju sledi sortirna kamera, ki naredi sliko vsakega moznika in tako nadzira obliko, barvo, črne lise in grče, hkrati pa meri tudi širino ter dolžino moznikov. Neustrezni mozniki so izločeni iz nadaljnjega postopka. Na koncu so mozniki preverjeni in izmerjeni s šestimi kamerami, postavljenimi okoli drče, ki omogočajo pogled na moznike z vseh strani. Vsak moznik je izmerjen na kar 800 pozicijah, iz podatkov pa dobimo moznikovo 3D obliko. Sistem nato zelo natančno izračuna dolžino in širino moznikov, konus, kot konusa, dolžino konusa, morebitne manjkajoče dele moznikov, trske, volumen in obliko moznikov ter ostale meritve po željah strank.

ozadje2

Prilagodljivost

Tolerance je mogoče prirediti za vse meritve in mozniki bodo temu ustrezno sortirani. DMS5 sistem meri moznike dolžine od 20 mm do 60 mm in premera med 5 mm in 12 mm. Spreminjanje meritev moznikov različnih dimenzij je hitro in enostavno s pomočjo DMS5 programske opreme. Za nemoteno delovanje je priporočljivo, da je sistem povezan z internetom, kar omogoča hiter in odziven servis ter podporo na daljavo. Trenutno je delujočih več kot 80 DMS5 sistemov, ki pregledajo približno 100 milijonov moznikov dnevno. Prisotni smo v 23 različnih podjetjih v Evropi, ZDA, J. Ameriki in na Kitajskem.

Prednosti za Proizvajalce Moznikov:

 • NATANČNOST: DMS5 sistem meri moznike z natančnostjo 0,02 mm, kar ustreza standardu DIN 68150. Kvaliteta meritev je konstantna, saj so človeški faktor in z njim povezane napake izvzeti.
 • HITROST: Sistem ima kapaciteto od 12 do 15 moznikov na sekundo, 50.000 do 55.000 moznikov na uro.
 • VISOKA KVALITETA: Izmerjen je vsak posamezen moznik, zato vsi pregledani mozniki ustrezajo proizvodnim specifikacijam in potrebam kupcev.
 • NEPREKINJENO DELOVANJE: DMS5 sistemi so načrtovani in grajeni za delovanje 24 ur na dan, 7 dni v tednu.
 • STATISTIČNI PREGLED: DMS5 sistem ponuja statistično analizo meritev moznikov, kar omogoča optimizacijo proizvodnje z visokim izkoristkom sistema in minimizacijo odpadnega materiala za doseganje maksimalnega dobička.
 • ZADOVOLJNE STRANKE: Podjetja, s katerimi sodelujemo že vrsto let, izdelujejo visoko rangirane kakovostne proizvode in so pripravljena za sodelovanje na dolgi rok.
ozadje

Prednosti za Izdelovalce Pohištva:

 • ODLIČEN PRODUKT: DMS5 izdelovalcem pohištva zagotavlja dobavo 100% testiranih moznikov v skladu z najvišjimi standardi in potrebami pohištvene industrije.
 • ZMANJŠANJE ŠTEVILA DELOVNIH UR: Z mozniki, testiranimi s sistemom DMS5, je kvarljivost pohištvene opreme nižja in produktivnost proizvajalcev višja.
 • PRIHRANEK MATERIALA: Mozniki ne bodo več vzrok za poškodovano pohištvo, saj bodo po pregledu s sistemom DMS5 vedno znotraj zahtevanih toleranc.
 • PRIHRANEK DENARJA: Nič več popravil in servisov pohištva pri strankah, nič več menjavanja pohištva zaradi nekakovostnih moznikov.
 • DOBER SLOVES: Nič več reklamacij pohištva zaradi zrahljanih stikov in razpokanih delov pohištva, ki so posledica nekakovostnih moznikov. Vsak stik z moznikom bo trden, pohištvo pa bo zato stabilnejše in bo končnim kupcem služilo dlje, predvsem pa bolj kakovostno.
Lastnosti Milimetri (mm) Palci [“]
Dolžina moznika min: 20 maks: 60 min: 0,787382 maks: 2,362145
Premer moznika min: 5 maks: 12 min min: 0,196845 maks: 0,472429
Dolžina konusa moznika min: 0 maks: 3 min: 0 maks: 0,118107
Natančnost po dolžini 0,01 0,000394
Natančnost po debelini 0,02 0,000787
Frekvenca merjenja 1000 /s 39,36909 /s
Tolerance Milimetri [mm] Palci [“]
Dolžina moznika +/- 0,1 do 2 +/- 0,003937 do 0,078738
Premer moznika +/- 0,1 do 1 +/- 0,003937 do 0,039369
Dolžina konusa moznika +/- 0,1 do 1 +/- 0,003937 do 0,039369
Ostale lastnosti in zahteve
Kapaciteta sistema 50.000 – 55.000 moznikov / uro
Napajalnik AC 230 V; 0,6 kW
Povezava Internetni dostop
Zračni tlak 6 – 10 bar; 20 l/min
Dimenzije 3500 x 1700 x 2000 mm
Neto teža ~700 kg

Komponente in oprema DMS5

Delujoč DMS5 vsebuje:

ozadje2
DMS5-scheme
 • Zalogovnik za moznike s tekočim trakom.
 • Rotacijski dodajalnik – postavlja moznike na linijo.
 • Presortirni sistem.
 • Presortirna kamera za barvno kontrolo moznikov.
 • Optična merilna škatla s šestimi kamerami.
 • Sistem luči.
 • Avtomatski sistem za čiščenje luči.
 • Zračni sistem za izpihovanje.
 • Programska oprema in Windows 7.
 • Navodila za uporabo in vzdrževanje sistema.
 • Elektronska omara:
  • Računalnik z ekranom, miško in tipkovnico.
  • Nadzorni sistem za šest kamer.
  • Elektronsko vezje in nadzor senzorjev ter motorjev.
  • Sistem za napajanje.
  • Sistem za neprekinjeno napajanje računalnika in elektronskih vezij.

DMS6

Izpopolnjeno sortiranje moznikov glede na barvo, predvsem za brezove moznike.

Preberi več

DMS6 XL

Večji sistem DMS6 XL, ki meri moznike velikosti 30 mm do 120 mm v dolžino, s premerom od 8 do 16 mm

Preberi več

BDS2

Big Dowel System – druge generacije meri in izvaja kontrolo kakovosti velikih moznikov in paličic velikosti od 110 do 300 mm in premera od 5 do 25 mm

Preberi več
DMS5_DMS6_DMS6XL

Dodatek

Dvojna izhodna pot:

Za nemoteno sortiranje moznikov se sistemu DMS5 lahko doda sekundarna izhodna pot za moznike, ki ustrezajo želenim standardom. Sistem dveh izhodnih poti, nadzorovan preko računalnika, omogoča nastavitev števila moznikov, ki zapustijo sistem skozi posamezno izhodno pot. Ko je to število doseženo, sistem nadaljuje z izmetom moznikov skozi drugo izhodno pot. Medtem ko se drugi zabojnik z mozniki polni, lahko prvega zamenjamo in izpraznimo ter postopek ponavljamo v nedogled, brez da bi prekinili delovanje DMS5 sistema. S pritiskom na enega od gumbov na prednji plošči ob izhodu lahko ročno določimo, kateri zabojnik je prazen oziroma pripravljen na polnjenje. Sistem je popolnoma prilagodljiv in nastavljiv v skladu potrebami proizvajalca.

Dvojna izhodna pot s tehtnicama:

Sistemu z dvema izhodnima potema je lahko dodana funkcionalnost tehtanja moznikov, ki ustrezajo želenim standardom. Dve tehtnici merita težo zabojnikov z mozniki in informacijo o teži pošiljata računalniku. Ko teža na prvi tehtnici doseže določeno vrednost, sistem nadaljuje z izmetom moznikov skozi drugo izhodno pot, medtem pa lahko napolnjeni zabojnik izpraznimo ali zamenjamo, ne da bi prekinili delovanje sistema DMS5. Vsi mozniki, ki zapustijo sistem, so prešteti in tako je možno natančno določiti težo vnaprej nastavljenega števila moznikov.

Reference

Predstavnik za Latinsko Ameriko

Martin Kemmsies, Inženir
Curitiba/Brazilija
Tel: +55 41 8858 5520
E-mail: martin@birka.com.br