Kontrola navojev

Racunalnik4
Thread repair

Kontrola zunanjega navoja

Navoji so eden najpomembnejših mehanskih procesov v industrijski uporabi, saj omogočajo povezovanje različnih komponent.

MBvision lahko zagotovi  natančne rešitve kontrole za izdelke z zunanjimi navoji, kot so pritrdilni elementi, vijaki, in drugi elementi. Natančno  lahko preverimo velikosti metričnih navojev in inčnih navojev. Naša analiza pregleda navojev  lahko vključuje vse mere kot so:

Zunanji premer, Srednji premer, Notranji premer,  Korak navoja, Nagib, Kot navoja, Bočni kot, Dolžina navoja, Število navojev, Popolnost navojev, Nepravilnosti robov, Odseki, razpoke in žlebovi, Analiza površine, Izkrivljanje

Uporabimo lahko tudi valjanje navoja neposredno pred pregledom navoja, da se zmanjša vpliv nanosa materiala na navoju in poškodbe, ki so nastale  na navoju med transportom in galvanizacijo.

Goodbadthread3
Preverjanje navoja
Borescope
Thread inspection optic
GO thread quality checking2

Kontrola notranjega navoja

Odsotnost, nepopolnost ali prisotnost napak v navojni  izvrtini lahko vpliva na proizvodni proces in kakovost izdelkov. Zato, pregled notranjih  navojev  v prehodni in neprehodni izvrtin predstavlja izziv, ki ga je mogoče rešiti z različnimi rešitvami, odvisno od zahtev kupcev in napak ki se v proizvodnji pojavljajo.

Ponujamo različne metode in kombinacije strojenega vida in mehanskih pregledov notranjih navojev.

Preverjanje notranjega navoja

Odsek navoja se pregleda s kamero in osvetlitvijo pod določenem kotom  in razdalji v realnem času brez stika. Primeren je za slepe luknje z navojev in prehodne navoje. Ta metoda se uporablja za hitro zaznavanje prisotnosti notranjih navojev, nepopolnih navojev, nepravilno rezanih navojev, dvakrat rezanih navojev, proizvodnih ostankov in števila navojev.

Večkratno preverjanje notranjega navoja

Uporabi se, ko se postavljajo večje zahteve glede kakovosti notranjega navoja, v tem primeru opravimo pregled več odsekov notranjega navoja. Z vrtenjem kamere in osvetlitve okoli notranjega navoja, potrebujemo več časa, vendar je metoda natančnejša in zanesljivejša pri odkrivanju okvarjenih bokov navojev ali majhnih proizvodnih ostankov kot pregled le enega odseka. Primeren je za slepe luknje z navojem in prehodne navoje. Kako globoko lahko pregledujemo navoje s to metodo, je odvisno od premera luknje.

Preverjanje notranjega navoja – boreskop

Metoda z boreskopom se uporabi, kadar se glede kakovosti notranjega navoja postavljajo visoke zahteve in je material porozen (ulitki). Objektiv kamere in osvetlitev  sta na konici boreskopa, ki je nameščen na vrtljivem nosilcu z dodatnim premikanjem v luknjo in iz luknje navoja. Slike se posnamejo med vrtenjem in premikanjem boreskopa znotraj notranjega navoja. Na koncu sestavimo posnete slike glede na položaj obeh pomikov in sestavimo notranjo površino slike. Ker je kamera nameščena pod 90 stopinj, lahko pregledamo tudi dno notranjega navoja.

Optika za pregled notranjih navojev

Za pregled lahko uporabimo optiko za pregled lukenj, ki je posebej zasnovana za slikanje dna luknje in njenih navpičnih sten. Optika za pregled lukenj je dobra rešitev za pregled različnih oblik predmetov, kot so stožci, luknje, steklenice ali predmeti z navoji. Obstaja pa omejeno število leč, med katerimi lahko izbirate.

Avtomatsko preverjanje notranjih navojev GO / NO GO

Merilniki GO – NO GO so mehanska merilna orodja, ki se uporabljajo v proizvodnih linijah, da se zagotovi, da je bila izdelava in obdelava navoja izvedena pravilno. Oblikovana so posebej, tako da GO merilnik prehaja v obdelanem območju, medtem ko NO GO ne.

Avtomatizirana sistem z merilnikom GO izvede preizkus,  preveri če je navoj funkcionalen, hkrati pa preveri tudi druge parametre navoja: globino navoja, število navojev, prevelike ali premajhne navoje, navzkrižne navoje, korak navoja in zračnost navoja.

Konfokalni-kromatski  senzorji za merjenje navojev

Konfokalni senzorji uporabljajo svetlobo za merjenje razdalje v točki s frekvenco 25kHz in natančnostjo 0,5 µm. Za merjenje notranjega navoja se uporablja poseben senzor s kotom 90 stopinj v kombinaciji z vrtljivo in višino nastavljivo merilno glavo. S premikanjem vrtljivega senzorja znotraj izvrtine za navoj in hitrim merjenjem lahko sestavimo zelo natančno 3D sliko navoja notranje luknje.

Izdelki

Kontrola kvalitete dizelskih svečk

Sistem izvaja dimezijsko kontrolo ohišij grelnih svečk in meri dimenzije ...

Preberi več

Kontrola ohišja ogrevalne svečke s popravilom navoja GPI1

Sistem lahko pregleduje različne modele ohišij ogrevalnih svečk. Pred kontrolo ...

Preberi več

Optična kontrola NOX nosilcev z uvijanjem navoja

Sistem lahko pregleduje različne modele NOX nosilcev. Sistem s pomočjo kamer ...

Preberi več

Naprava za kontrolo vijakov

Sistem za pregled vijakov je bil obnovljen z novimi kamerami, elektronsko in ...

Preberi več